2006-02-08

Lukas Bonniers död och kapitalismens moral

Lukas Bonnier har avlidit vid den respektabla åldern av 83 år. Albert Bonnier kallar honom modig publicist, andra kallar honom kolportör av snusk. Nåja, jag är inte moralist och jag vet hur kulturindustrin fungerar: allt för pengar. (Läs förövrigt Kulturella fårors text på ämnet.) I den snabbt producerade runan* över den avdöde Bonnier i Dagens Nyheter kan vi dock hitta ett mycket talande exempel på moralen och pengabegäret hos Bonnier**.
När Fria Proteatern gjorde sin scenkarikatyr av Lucke Bonnier i Typerna och draken var det Fib-Aktuellt som stod i skottgluggen. Hela Bonnier-imperiet sades vila på nakna småflickors fasta stjärt. Ekonomiskt var Fib-Aktuellt viktig under en period, säger Mats Larsson. Som kulturtidskrift nådde den knappt 100.000 i upplaga, men med nakna flickor rusade upplagan upp till 250.000. Alla ville avvara den, och blev närmast lättade när luften gick ur marknaden och Bonniers kunde göra sig av med den, säger Mats Larsson.
Så länge som det säljer, säljer vi det – även om det är skit och perversion!*** * Möjligtvis hade de en runa liggande, men i vilket fall lär vi se fler hyllningar till husse i DN. ** Jag menar inte att familjen Bonnier dyrkar pengarna mer än några andra kapitalister, så när jag säger att Bonnier dyrkar pengar så är det inte en antisemitisk schablon, utan en antikapitalistisk dito som är lika applicerbar på judiska, muslimska, hinduiska, kristna, buddhistiska, ateistiska och alla andra slags kapitalister. *** Med detta menas inte att allt som klassificeras som pornografi är perverst, men familjen Bonnier och Bonnierföretagen tyckte tydligen att Fib-Aktuellt var smuts.

Inga kommentarer: