2006-02-02

Nationalekonom försöker sig på språkvetenskap, misslyckas

Marian Radetzki, inte professor i ett ämne som har med språk att göra, föreslår att svenskan ska ges upp till förmån för engelskan. Förutom att det rent praktiskt knappast är genomförbart så får det en att undra över Radetzkis mentala kapacitet och historiska kunskaper: Skulle vi gett upp svenskan för tyskan? För franskan? Och ska vi, när det är säg kinesiskan som dominerar, ge upp den antagna engelskan? Att Radetzki är ute och cyklar kanske ha att göra med att nationalekonomer allt som oftast ägnar sig åt hitte-på övningar.

14 kommentarer:

Anonym sa...

No it is good that we spik inglish you now because we are so good at it. (In bad old tajms we spok jerman but after Stalingrad evvryone understood that thäre was no future in it.) Nowadays with MTV its nemo problemo! And if wi abolish Swedish we will ajtomatically abolish Fredrik Lindström which would be a very good thing.

M Hazard sa...

Majbi you ar rajt. Batt ajm nått so schår.

Anonym sa...

Han är, trots allt, en SNS:are.

olydig sa...

Jag tror att vårt ivriga nyttjande av engelska kan ha motsatt effekt. Jag har suttit på otaliga konferenser för en del svenska storföretag där de har beslutat att de svenska cheferna och föredragshållarna ska tala på engelska, med förödande och faktiskt ganska lustigt resultat. Jag vet inte hur stort förtroende leverantörer, kunder och investerare får när de ser en nervös person traggla sig fram på knacklig engelska som är i paritet med en fjärdeklassares.

Låt mig säga så här: har man inte koll på sådana enkla saker som singular/plural och imperfekt/presens så kanske man ska hålla sig till ett språk man behärskar flytande och använda sig av tolkar, vilket absolut inte är en big deal; det är ju trots allt därför de finns till.

M Hazard sa...

All forskning verkar ju stödja att ett starkt modersmål ger starka andraspråk, och om inte det räcker så finns ju som Olydig sa tolkar.

Anonym sa...

Det intressanta med detta är enligt min mening inte främst att någon halvtokig nationalekonom föredrar engelska framför svenska, utan snarare hur media vinklar det. "Professor vill ditten och datten", vilket antyder att han skulle vara kunnig på området. Marian Radetzki verkar inte ens känna till grundläggande teorier i språkvetenskapen. Det första felet är ju att det inte finns någon enhetlig engelska, utan en hel uppsjö av varianter på grund av just regional indelning. Vidare så är det ju så att när man försöker påtvinga en region ett språk brukar det oftast uppstå pidginspråk och kreoler snarare än att "det korrekta språket" införs överallt.

Sen är det ju komiskt att vi inte skulle ha tillgång till den anglosaxiska kulturen; det skräpet representeras i majoriteten av alla tv-program och övrig media idag.

I övrigt är det bara att instämma med övriga som kommenterat...

Anonym sa...

Marian Radetzky är förmodligen lika dålig på engelska som på svenska. Han kan inte tänka klart på någotdera språket men förstår det inte.
Det kanske förklarar hans förslag :-)

Anonym sa...

Visst har du rätt i att man kan ifrågasätta Marian Radetzky's trovärdighet som nationalekonom. Men kanske skall Du inte döma en hel forskargrupp. Visst har väl en del nationalekonomer bidragit förståelse kring en fungerande penningmarknad utan hyperinflation och hög ränta. Detta saker som gagnar Dig och din egen plånbok!

M Hazard sa...

Jag dömer ut nationalekonomin, tills jag ser att den börjar fungera i överensstämmelse med verkligheten och inte ensidigt ta en viss klass' parti.

Anonym sa...

Föreslå gärna en ekonomisk modell som du tror skulle fungera bättre. Har du en alternativ ekonomisk modell så är jag uppriktigt intresserad av att ta del av den!

M Hazard sa...

Jag är inte ekonom, och således så avhåller jag mig från att presenera idéer på det området.

Anonym sa...

Nationalekonomen Gunnar Myrdal - pappa till Jan - tog bla upp detta med objektivitetsproblemet och kritiserade de liberala nationalekonomerna. Hans mest berömda verk “An American dilemma” har blivit en klassiker. Är han också utdömd av dig ?

M Hazard sa...

Nu skriver jag ju att jag dömer ut nationalekonomer som ensidigt tar den härskande klassens ställning och således inte förmå se hela verkligheten. Myrdal var inte alltid så ensidig, nej. Det är det flera nationalekonomer som inte är – men nationalekonomin som vetenskaplig disciplin är tyvärr idag behäftad med mänga problem.

Anonym sa...

Yes, Marian is the best!

I have founded the institute for the abolishment of the swedish language on his behalf! Swedish is a stupid minority language that the world would be much better without.