2006-02-04

Vänsterdemokraterna

"Det vore oerhört enkelt att avfärda Vänsterdemokraterna som ytterligare ett parti bland andra från en splittrad och sönderfallande vänster. Men det vore inte en korrekt analys. Partiet är något så unikt som ett vänsterparti med både hjärna och förankring i verkligheten. Således är partiet för både marknadsekonomi och EU."
Ledare i Norrköpings Tidningar 4 feburai 2006
Det nya partiet vänsterdemokraterna är till namnet ett vänsterparti, och bland kadern verkar det finnas gamla "förnyare" från vänsterpartiet, med Margó Ingvardsson som den mest namnkunnige. Frågan är dock om det är ett vänsterparti som Ingvardsson förestår. Något socialistiskt parti är det ju uppenbart inte. I vänsterdemokraternas partiprogram läser vi "att det marknadsekonomiska systemet, byggt på olika ägandeformer, är det ekonomiska system som i vårt samhälle, i vår tid, fungerat bäst." Alltså ingen socialism. Men vänsterdemokraterna ser en hel radda problem med hur samhället ser ut: kvinnor, handikappade, och invandrare diskrimineras, USA agerar i motsättning till folkens intressen (genom att kriga och vara allmänt arroganta) och så vidare. I stället för allt detta dåliga vill man se social tillväxt och gemenskap. Alltså ganska allmänna socialliberala åsikter. Är de då vänster? Svaret varierar utefter hur man definierar vänster kontra höger. För marxisten så brukar egendomsfrågan, ägandet, vara det avgörande: är man för eller emot samhälligt ägande av det samhälleliga nyttigheterna? Har svarar alltså vänsterdemokraterna att de är emot det samhälleliga ägandet. Dessutom är man för ett imperiebyggande, i form av Europeiska Unionen (i förlängningen Europas Förenta Stater – en paroll som redan Lenin dömde ut). Alltså inget vänsterparti ur en marxistisk synvinkel. Men demokrater är de alldeles säkert.

9 kommentarer:

Ulf Bjereld sa...

Jag är också dyster över de alltfler partibildningar som uppstår till vänster. Men nog tror jag att VD är till vänster, men kanske är de inte marxister? Vänster och höger har i detta ultramoderna samhälle fått en annan betydelser. Filosofen Bobbio har menat att det är synen på jämlikhet som avgöra vad som är vänster och höger. I så fall tror jag VD är för jämlikhet på ett helt annat sätt än t ex folkpartiet. Men jag delar vad jag tror är din underliggande tanke - att vänstern behöver enhet för att få kraft!

M Hazard sa...

Nä, marxister är de ju inte, men det är ju jag :)

Vad jag försöker göra är att sätta höger-vänsterskalan på en solid grund. Där ser jag inget annat alternativ än egendomsfrågan.

Anonym sa...

Jag fann din blogg när du gjorde upp med det falska Lenincitatet. Heders.Det är alltid intressant att läsa dina sansade inlägg, men vad det gäller VD ställer jag mig frågande. Jag som jobbar inom den statliga sektorn, Posten AB, finner ingen fördel med det systemet jämfört med ett privat ägande. Går verkligen skiljelinjen mellan vänster och höger mellan synen på samhälligt ägande. Förklara.

M Hazard sa...

Benkebus, i det enskilda fallet så kan det ju vara detsamma, inget är ju helt svart och vitt. Vad jag talar om är alltså egendomsförhållandena i stort. Alltså att det som är samhälleligt (alltså produktionen) skall vara samhälleligt ägd. Betyder det statligt? Nja, ibland, ibland inte.

Dock så anser jag att all infrastruktur skall vara statligt ägd, även i vårt kapitalistiska samhälle.

Johan Persson sa...

Som sörmländsk vänsterpartist i exil kan jag meddela att vänsterdemokraterna (som får sägas ha uppståt när Gnestaavdelningen bröt sig ur vänstern) varken är vänster eller demokrater.
De lämnade partiet utan ett ordentligt medlemsmötesbeslut och stal helt sonika partikassan som egentligen skulle tillfalla partidistriktet.
Ingvardsson skall dessutom enligt säkra källor lämnat partiet på 90-talet i vrede över att inte hamnat på valbar plats till riksdagen.

Anonym sa...

Vad är samhället? För mig är samhället staten, kommuner, landsting, kooperativ, privata företag. Ja enligt NE individer förenade i ett nätverk bl.a.Att då tala om samhälleligt ägt, det betyder väl då blandekonomi, eller? Vad gäller personerna och deras förehavande i Gnesta mm tycker jag det är ointresssant. Det är ett gammalt faktum att personliga motsättningar gärna blir politiska inom vänstern.

Patrik Renfors sa...

Jag håller fullkomligt med dig, något socialistiskt parti är det ju uppenbart inte. Den interndemokratiska strukturen är även den skrämmande. et är helt klart ett parti till höger om sossarna.

Jag har också skrivit en analys om utbrytarna i gnesta och det nystartade Vänsterdemkraterna.
Jag har också länkat hit till det här blogginlägget från dig.
Kolla gärna min blogg och kommentera lite grann.

M Hazard sa...

Tackar för länkningen!

Anonym sa...

Jag har en tanke att social-liberaler inte känner sej så hemma inom högern - att de många ggr röstat på sossarna - och nu är ju sossarna närapå ett högerparti i vissa frågor - så då är det väl inte så konstigt att de vill stå till vänster om sossarna?

Men socialister... nej. Fast socialister och social-liberaler skulle väl kunna samarbeta i en del frågor, emellan partierna i vart fall...

Jag önskar att det kunde bli tydligare för väljarna - denna skillnad mellan vänsterpartiet och vänsterdemokraterna. Vi får väl se i valrörelsen.