2006-02-09

Vad är en kultursida till för?

Pilger får naturligtvis ha vilka åsikter han vill, och det får Aftonbladet också. Vad man kan opponera sig mot som läsare är hur i all världen detta politiska ordbajs har hamnat på kultursidan. Jag trodde att kultur handlade om något helt annat.
Ovanstående är ett citat från Israels hejaklacks blogg, al-hamatzav.org. Utan att förhåna skribenten så tar jag tillfället i akt att fundera kring kultursidornas uppdrag. Det mest uppenbara är väl att förse den tidningsköpande- och läsande allmänheten med artiklar om kultur i den snäva bemärkelsen: konst, scenkonst, litteratur, filmkonst et cetera. Detta med hjälp av kunniga kritiker som i sina artiklar analyserar och kritiserar – i en neutral bemärkelse – verk av det ena eller andra slaget. Vidare så bör kultursidan skriva om kulturens förutsättningar: kulturpolitik och -filosofi. Vid detta kan man stoppa och tycka att det är bra – längre än så ska kultursidan inte sträcka sig – det kan uppstå ljumma debatter mellan de olika kultursidorna i dessa frågor. Nu är dock uppdraget bredare än så, både från ägare, redaktörer och läsare. På kultursidorna vill man även se artiklar och essäer som ger bakgrund och sätter händelser i ett sammanhang. Ofta är det från ett om inte vänster- så i alla fall pseudovänsterperspektiv. Kultursidorna ingår i tidningarnas opinionsbildande/-drivande delar (ledarsidor, debattsidor et cetera) och skall verka för att skapa debatt och väcka tankar både med sina kulturartiklar och med sina mer världsliga artiklar och essäer. Kultursidan är ofta politiserad, men inte som ledarsidor partipolitiserad. Att kulturen är politisk i sitt väsen – som jag anser – håller inte alla med om, men att kultursidorna är det råder en bred konsensus om. Nu är detta läget, och man kan tycka att det borde vara annorlunda. Frågan är dock om det går att driva en kulturjournalistik som inte hemfaller åt konsumentupplysning (något som ökat på våra tidningars kultursidor) och snabbrecensioner som på nöjessidorna. För att begripliggöra kulturen så måste den placeras i ett sammanhang, och då är vi ofrånkomligt inne på ett politiskt område. För att se världen, måste vi ha en världsåskådning. Denna kan vara genomtänkt och uttalad, eller omedveten och outsagd. Vad vi oftast ser på kultursidorna är det senare, vilket gör att vi som läsare kan ta ställning till det som framförs på ett rakt och rättframt sätt. Är det däremot outsagt vilken världsåskådning som ligger till grund för det som framförs krävs ett mycket noggrannare studium av vad som verkligen sägs. Nyhetsartiklar är det schablonmässiga exemplet, men vi finner sådana texter även på ledarsidor, ofta på debattsidor och även på kultursidorna. Så är alltså min syn på kultursidans uppdrag och roll, och jag uppskattar att läsa dem – även i landsortspress. Dock är jag inte alldeles nöjd med hur det ser ut, det kan bli bättre – mer genomtänkt och uttalat vilket perspektiv man har, mer essäer, mer djuplodande. Att motsatsen inträffar är antagligen det mest troliga, men då kommer slaskblaskor som DN, SvD, GP, Aftonbladet, Expressen och så vidare tappa än mer i intellektuell hederlighet. Vi får hoppas att ägare och redaktörer förstår det.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Och själv tycker jag att AB:s kultursida är en av de mest läsvärda kultursidorna i svensk press. Pilgers artikel idag var mycket bra.

DN:s kultursida har ju blivit mycket av just finkultur och det är väl trevligt, men jag finner ganska lite i den som intresserar mig numer.

M Hazard sa...

Jag håller med dig Kerstin, Aftonbladet har den bästa kultursidan. Tyvärr så är den det enda jag orkar med att läsa i Aftonbladet.

Anonym sa...

Pinsamma upprepningar, men Aftonbladets kultursida är det enda jag också läser. Jag leter efter Åsa Lindeborgs alster i första hand.

Anonym sa...

John Pilger är bra, liksom Naomi Klein och Vandana Shiva m.fl. som Aftonbladet Kultur tar in. Det är strongt av Aftonbladet, men också lite fegt av andra tidningar att de inte gör så...

ETC finns ju, och Arbetaren förstås... Nej, det är lite läskigt att reklamfinansen får styra innehållet i tidningarna... och det kallas liberalt... för mej betyder frihet något annat...

Ulf Bjereld sa...

Kultursida är något som är på väg ut, såsom jag avläser diskussionen inom de journalistiska kretsarna. Kultur och nöje slås nu samman, och förs ofta ihop med andligt/estetiskt/relationsmaterial i största allmänhet. Striden om kulturchefen på GP är talande - där ville ledningen ha en intern chef från den "vanliga journalistiken" medan kultursidan ville ha en kulturjournalist. Ledningens uppfattning var att det var inget särskilt med kulturjournalistik. Jag tycker att det är något särskilt med kulturjournalistik - just det som V & S säger - att ha en egen position, en egen utgångspunkt och markera denna är speciellt för kulturjournalistiken. Och befordrar det samtal som präglar all intellektuell gemenskap.

Anders Eriksson sa...

Att kultur och nöje slås ihop är ju, på ett sätt, bra då det suddar ut den elitistiska gränsdragningen mellan "riktig" och "populär" kultur. Däremot vore det, i det konkreta fallet Aftonbladet, en katastrof, då det skulle innebära en sänkning av den intellektuella nivån på just deras kultursida till deras så kallade nöjesrapportering. Och den håller sig ju inte ens på en rimlig populärkulturell nivå.

Mr Brown sa...

Håller med om det mesta, men...

Jag missar tyvärr oftast ABs kultursidor, om jag inte läser dom på nätet, eftersom jag har svårt för det junk som tabloidpressen skyfflar ut. I DN slipper jag i alla fall heluppslag om xx nya läppförstoringar. När DN har essäer och mer djuplodande reportage är det ofta bra och framför allt en nödvändig motvikt mot ledarsidorna, men jag saknar mer av det.

Det borde finnas en Svensk tidning av Brittiska the Guardians snitt (som dessutom har en hel extratidning med bokrescensioner varje månad).

Anonym sa...

Eftersom jag är uppväxt med NY Times som referenstidning så är jag kanske bortskämd. Liksom många seriösa tidningar i den stora världen så skiljer NY Times mellan "Opinion" och "Arts and Entertainment." Aftonbladet får naturligtvis göra som de vill, men varför ha olika avdelningar överhuvud taget om innehållet ändå flyter ihop?

Till Pilgers anhängare: Låt inte en allmän socialistisk livsåskådning hindra er från att läsa kritiskt. Den som anser att dollarn är en värdelös valuta får gärna skicka överblivna 100-dollar sedlar till mig. Adressen finns på bloggen.

M Hazard sa...

Ja, Tikotzinsky, visst får Aftonbladet (och NYT) göra som de vill. Tråkigt bara att NYT blandar ihop Arts och Entertainment (nöje, förströelse – eller i litteraturens fall triviallitteratur). Sen så håller jag med Anders om att det är dåligt med bevakningen av den kvalitativa delen av "populär"-kulturen.

Du läser väl inhemska (israeliska) tidningar också? Hur ser de ut?