2006-01-21

Högerintellektuell?

Vad gör en människa intellektuell? Enligt Clarté är det förmågan att tänka själv, och självständigt.
Att vara intellektuell bör vara en hederstitel, inte en pose eller ett yrke. Det betyder att man sätter en ära i att reflektera över och självständigt orientera sig och ta ställning i samtidens stora frågor. Det innebär att inte yla med tidens vargar, utan att i synnerhet betrakta de åsikter med misstro, som de härskande finner för självklara. (www.clarte.nu)
Det är en inte bara intellektuell hållning, syns det mig, utan även en hederlig hållning. Clarté fortsätter dock sin definition av intellektuell och snävar in den mot den vänsterintellektuelle. För att vara vänsterintellektuell krävs inte bara det kritiska sinnet, utan även solidaritet med de, för att använda ett något ålderdomligt ord, förtrampade. Alltså att inta en klasståndpunkt – arbetarklassens ståndpunkt. Detta är helt främmande för en högerintellektuell, då hon ofta underkänner klassbegreppet helt. Frågan är dock var dessa högerintellektuella finns, i Sverige av idag. Vänsterintellektuella finns - i små mängder, visst – runt vissa tidskrifter och i vissa organisationer. Det som såg ut att kunna bli ett forum för högerintellektuella, Salt, spårade ur ganska snabbt. Nu har dock Neo dykt upp. Tyvärr så verkar det inte bli allt för mycket med det intellektuella i Neo, om man får tro Torsten Kälvemark. Även om man – tillsammans med Kälvemark – får önska Neo lycka till, så ställer jag mig tveksam till om det fungerar att vara högerintellektuell i Sverige idag. För om de åsikter man företräder mer eller mindre är vad tidens vargar ylar - hur ser man till att inte yla med?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant - vi har ju efterlyst en höger med intellektuella ambitioner i samtal du och jag. Om än bara för att få ett värdigt motstånd. Kan bli skoj att följa - inte för att jag tror att det kommer bli så särskilt kul med Neo.

"För dig som gillar frihet och framsteg" är deras motto - vad gillar då alla andra? Förtryck och reggression? Känns även det som en högeråsikt om en än mer högerarmsviftande sådan.

Anonym sa...

"Högerarmsviftande"...
Herr henrik är uppenbarligen efterbliven. En tvååring skulle ge dig värdigt motstånd.

M Hazard sa...

Anonym vet nog inte riktigt vad han talar om. Och ombedes därför att inte posta något här om han inte kan förklara vad som inte känns högerarmsviftande med regression (i vid bemärkelse) och förtryck.

Anonym sa...

@ anonymous:

Uppenbarligen var tvååringen allt för snabb i sitt omdömme om min eventuella efterblivenhet.

Vad menar den lille "toddlern"?

Frågan rörde ordvalet i Neo:s "valspråk", för vem som bekänner sig till någon form av proggresiv kraft tror inte på frihet och framsteg?

Högerarmsviftarna däremot tror fullt ut på regressionens kraft och så till lika även på förtryckets renande (?) praktik. Har inte historien visat detta? "Blut und Boden" och likande idétraditioner gör inte detta till någon direkt undanskymmd del av sin ideologi.

Så anonym - vad menar du egentligen?

(Ursäkta uppmaningen till svar, VoS men jag känner mig mycket nyfiken på vad svaret torde bli.)

M Hazard sa...

Anonym är välkommen att posta, om han är villig att förklara vad det är han menar med att 1) nervärdera människor, 2) skriva bisarra inlägg som man kan tolka som ett stöd för regression och förtryck.

Studiomannen sa...

Eftersom jag i allra högsta grad betackar mig för att bli kallad vänsterintellektuell, fast jag är intellektuell och aldrig lagt en röst öster om (s) kanske jag representerar en typ du anser inte finns. Elitistiskt skitsnack.

M Hazard sa...

Jag tycker inte att du verkar särskilt intellektuell om du inte kan förstå en enkel bloggpost.

Jag säger inte att det är omöjligt att vara höger och intellektuell, jag undrar var ni finns och hur ni lyckas förhålla er till det rådande klimatet.

P. S. Öster har du på höger sida, om du står med näsan mot norr. Har du aldrig lagt en röst till höger om reformkapitalisterna, eller blandade du ihop väderstrecken? D. S.

Anonym sa...

Det är knappas socialisterna som står för det kritiska tänkandet i Sverige. Tvärtom. Det finns ingenting som är så kontroversiellt som anti-kollektivism och kritik mot välfärdsstaten. Så sköter Neo sina kort rätt kommer de att vara ett mycket välkommet tillskott till det helt vänsterdominerade utbudet av samhällsmagasin.

M Hazard sa...

Och som sagt så välkomnar jag Neo, om det lyckas bli en välgjord tidning som har en hög kvalitet. Jag gillar ju att läsa välskrivna essäer och artiklar vare sig de är från höger eller vänster.