2006-01-05

Mitt paper om Lenin är nu färdigt

Mitt paper om Lenin är nu färdigt och tillgängligt på min hemsida. Det fick namnet Ett falskt Lenin-citat och är, med bilagor och annat, 23 sidor långt och 1 mb tungt och i PDF-format. Argumentationen i det följer den i min bloggpost om citatet, men är utbyggd och mer grundlig. Om du har synpunkter eller åsikter om ämnet, hör gärna av dig. Men läs min post "Att bevisa det negativa" innan du gör det. Så, håll tillgodo, kamrater!

2012-06-03:  Uppdaterade länken till papret. /MH

10 kommentarer:

Kulturella fåror sa...

Kamrat,

detta bådar gott inför våra stundande storverk som planerats för 2006. Ser mycket bra ut det där.

Vetenskap och socialism sa...

Tackar allra ödmjukast!

Anders Eriksson sa...

Och så klagas det på att studenter har för lite att göra.

Helt klart intressant läsning!

Vetenskap och socialism sa...

Får man välja mellan magisteruppsats och läsa Lenin så… :)

olydig sa...

Fantastiskt bra källarbete! Mycket imponerande!

Länkas omedelbart från min sida.

Vetenskap och socialism sa...

Tackar Olydig!

Jonas N sa...

Hej Malte (samma fråga fick du på Contra, men här är nog det rätta stället tror jag)

Jag tittade igenom dina 23 sidor. Ambitiöst försök att gå igenom ett antal källor. Själv såg jag citatet första gången i S.Rydenfeldts förord till Hayeks 'Vägen till träldom'.

Jag minns att jag noterade det, för dess frispråkighet, men läste vidare utan så värst mycket reflektion. Där fanns ju en tydlig referens/hänvisning och Rydenfeldt var en seriös och engagerad liberal, definitivt ingen demagog. Han gick bort ganska nyligen så vi lär inte kunna fråga honom, tyvärr!

Om någon medvetet har förfalskat citatet är det naturligtvis minst sagt anmärkningsvärt och förkastligt och skall fördömmas.

Personligen tror jag inte att Rydenfeldt medvetet skulle fabricera en sådan referens (men en sak som slog mig var att sidhänvisningen 701 lätt kan förväxlas med 761 om den är antecknad med lite slarvig handstil)

Men min fråga till dig är:

Tror du allvarligt att någon urspr. har fabricerat en fejkad referens/citat? Ex.vis Rydenfeldt, eller någon annan? Och vidare, tror du att någon av det flertal som hänvisar till samma meningar medvetet återger felaktigheter, tom medvetet falsarier? Flera av dina vapendragare (Bulten, olydig, Tobias L) verkar ha blivit mer än bara lite till sig i trasorna över denna upptäckta (eventuella) felaktighet. Det pekas finger, ingen försöker dölja skadeglädjen, överorden haglar, och folk försöker konstruera och extrapolera egna långtgående slutsatser baserat på detta in absurdum, och leda allsköns karaktärsbrister i bevis därav.

Så:
1) Tror du någon har fabricerat falska citat medvetet, och
2) tror du isf att det är fler än just han som är varse detta, dvs att flera medvetet sprider (ev) felaktigheter?

Förhoppningarna om både 1) OCH 2) ter sig mer än bara lite väl förhoppningsfulla och rentav naivt från 'er' sida. Dessutom verkar det som en fullständigt överflödig åtgärd om man vill framställa Lenin i tvivelaktig dager, och slutligen är det ju bara mer än lovligt dumt att fästa felaktiga referenser på papper där alla alltid kan se dem sen.

Till sist (bonusfråga):

Tror du att det är helt uteslutet (eller bara VÄLDIGT osannolikt) att denna (eller ngn väldigt snarlik) passage förekommer i Lenins samlade verk?

Vetenskap och socialism sa...

Jonas, jag tror att det är ett fabricerat citat. Jag tror inte att de som sprider det är medvetna om detta.

Och bonusfrågan: Lenins samlade verk (de som gavs ut av Progress) är 45 band, ganska tjocka band därtill. Dessutom så finns det ju en del telegram et cetera som publicerats först på senare dar (till exempel det som jag återger från Lindgrens Lenin. Dock så ligger just det citatet inte i linje med vad Lenin sagt i andra "hårda" citat.

Så: Jag finner det otroligt att Lenin skulle sagt något, innehållsmässigt, liknande men inte omöjligt. En möjlighet är att Stalin kan ha sagt något om att offra nio-tiondelar för att besegra nazismen, men det är bara (än så länge) spekulation från min sida.

Jonas N sa...

OK, tack för svar! En helt igenom plausibel möjlighet.

(Och jag skulle vilja veta vem som ligger bakom fabrikationen isf, som sagt om det är en fabrikation så har vederbörande gått igenom en del trubbel för att åstadkomma falska registerkort, hela sidor och dessutom sökt upp en utgåva i ett annat språk samt översatt detta egenhändigt, plus att ha satt udda sidnummer på 'fel' sida)

Jag tror där finns en förklaring, men jag skulle gänra ha reda på den av ren personlig nyfikenhet!

Vetenskap och socialism sa...

Jonas, jag är lika nyfiken som du.

Vad gäller sidorna från Contra så skriver Bulten i Bo att det var en person på Conntras forum som blev ställd mot väggen, och då la upp de "inskannade" sidorna.