2006-01-06

Vad som behövs

Vad som bör göras i dagsläget – med ökad utsvettning av dem som har arbete, permanent utanförskap för de utan, med brinnande krig i Mesopotamien och annorstädes, en utvidgad bevakning av svenskarna och deras vanor med mera – står klart. Ett radikalt alternativ måste resas, ett radikalt alternativ som vilar på de medvetna och avancerade arbetarnas grund, och på det nationella självbestämmandets och alla de borgerliga fri- och rättigheternas grund. Det radikala alternativ måste ha som mål att inte bara slå vakt om det ovannämnda, utan måste även sträva mot att vinna hegemoni inom proletariatet och de andra arbetande skikten, och att leda dessa mot ett totalt krossande av all nuvarande samhällelig och ekonomisk makt. Det är vad som krävs för att det mesopotamiska kriget skall ta slut, för att alla krig om och för olja, marknader eller andra mål som de härskande kan ha (ofta uttrycks de verkliga målen inte, utan skrivs om till Allahu akbar eller What Would Jesus Do?). Alltså, vi måste vara för ett totalt utplånande av kapitalismen och kapitalistklassen. Så enkelt kan det sägas: ”Ner med de blodsugande asen! Vi vill arbetarmakt!”. Oftast låter det sig inte göras med samma lätthet dock. Men vi ska komma ihåg att principen är enkel: flertalet skall bestämma, och gud nåde den som kommer i vår väg. Igen, det låter sig inte göras med samma lätthet. Därför så ser vi att även de små, små stegen är värda mycket. Den knutna näven som plockas upp ur fickan. Varje liten grupp som samlas, och börjar prata med varandra kommer att upptäcka att erfarenheterna är lika, och kapitalismen luktar lika ruttet för din granne som för dig. Där ska det radikala alternativet finnas, som gnista och fnöske. Då kommer den svenska furan brinna, och gud nåde den som står bredvid!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Du har språkets gåva, men jag tycker det saknas substans i vad du skriver. Därför har jag en följdfråga.

Jag tycker om att arbeta och tjäna mina egna pengar utan att någon skall komma och stjäla dem. Jag delar gärna med mig av de jag äger till andra, men jag vill själv kunna välja vem jag visar solidaritet med, handlar av osv.

Får jag göra det när du har "krossat kapitalismen"? Om inte, så kommer du att behöva en kontrollstat av Sovjetisk modell, för att se till att jag lever som du vill att jag ska. Den skule få Bodströms åtgärder att framstå som löjliga i jämförelse.

Mvh

Melandros

M Hazard sa...

I mitt drömsamhälle finns varken pengar eller stöld, men låt gå för resonemanget.

Om du skrapar ihop pengar på ditt EGET arbete, så låt dig fröjdas. Om du däremot skrapar ihop pengar på andras arbete (så kallad kapitalförmering) så är det ju strängt taget inte dina pengar (eller ditt kapital, det är ju det som är intressant) och det är således inte stöld att expropiera dem.

Anonym sa...

Vetenskap och Socialism,

Jag antar att jag min ringa praktikantlön till trots (200 Euro/månad)borde klassas som kapitalist och utsugare.

Den mat jag köper i livsmedelsbutiken har inte producerats av mig, utan av diverse livsmedelsproducenter såsom bönder och andra fabrikanter, samt levererats av speditionsfirmor.

Jag skor mig kort sagt på deras arbete och de skor sig på mig, eftersom de få mina pengar i utbyte. Jag handlar med dem, men bara om det är tillräckligt billigt och bra. Om detta är vad som menas med exploatering, så är jag för exploatering.

Vad jag menar är att vi alla tjänar på varandras arbete och att vi måste ha rätt att byta med varandra om vi så önskar.

Såvida jag inte själv prducerar allt jag konsumerar (odlar min egen mat snickrar egna möbler etc.) kan jag inte se det på något annat sätt än att jag har gjort mig skyldig till kaptitalförmering.
Det har var och en av oss gjort, så även du.

/Melandros

M Hazard sa...

Melandros, du har fått det mesta om bakfoten. Jag återkommer med en enklare text om ett litet tag.